in Sydsvenskan

Populära fiktiva platser

För ett tag sedan twittrade Alfred Gunnarsson (vän och grafiker) om att Google Maps hade satt namnet Salto på Skaftölandet, den ö där Viveca Lärns ”Saltön” spelades in. Scoop, tänkte jag, och skrev kort om viljan att tvinga populära fiktiva platser över fiktionens gräns. Idag, när texten väl publicerades i Sydsvenskan, ser jag att Google hunnit rätta sig efter verkligheten.

Men beviset finns kvar tack vare Alfreds tweet:

”En av de mest älskade svenska fiktiva platserna är Viveca Lärns Saltön. Västkusten vet vi, till och med Bohuslän. Sedan upphör spåren. Men inte om man vänder sig till Googles karttjänst. Gör en sökning på Skaftölandet, ön där tv-serien spelades in, och namnet ’Salto’ uppenbarar sig mystiskt nog på kartan över den plats som enligt Lantmäteriets alla data ska heta Skaftölandet.”