in Litteratur, Recension, Sydsvenskan

Viktor Johansson – ”Game Over”

Idag har jag recenserat Viktor Johanssons nya diktsamling ”Game Over” (utgiven på Modernista) i Sydsvenskan. Jag gillar verkligen Johanssons poesi, men någonstans blir det lite för yvigt. Samtidigt känns det oerhört befriande att man inte kan sortera in honom i ett samtidspoetiskt läger hur lätt som helst.

[—]’Game Over’ är ett intertextuellt disco med referenser till The Knife, animeregissören Hayao Miyazaki och The Streets; Turtles förstärker bilden av vuxenblivandet som en ångestladdad mutation, och alluderingar på ’Blade Runner’ matchar en tydlig utanförskapstematik som genomsyrar hela boken.

Och så titeln, som förvarnar om de postapokalyptiska stämningar som Johansson gärna laborerar med, men som också signalerar generationsskildring. Ta bara formuleringen ’jag blåser andan i kassetten enligt vår gamla ritual’. Det är en fantastisk scen som rymmer många konnotationer, åtminstone för 80-talister uppvuxna med Nintendo.[—]

För tre år sedan skrev jag om Viktor Johanssons debutsamling, ”Kapslar” på numera insomnade Nittonde Stolen:

Viktor Johansson är också en av de drivande bakom sajten Ett lysande namn, som jag också skrivit om tidigare.