in Intervju, Kultur, Litteratur, Samhälle, Sydsvenskan

Eija Hetekivi Olsson

Jag träffade Eija Hetekivi Olsson i Göteborg för att prata med henne om hennes debutroman ”Ingenbarnsland”, en av vårens mest omskrivna debuter. Intervjun är publicerad i Sydsvenskan och finns att läsa här.

Som från ingenstans. Att beskriva just Eija Hetekivi Olssons entré som författare på det viset är mer än en klyscha.

Naturligtvis kommer hon någonstans ifrån.

Men i ett Sverige upptaget av LCHF-dieter och sina egna deckarfenomen skulle man nog kunna säga att en författare som är uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön kommer just från ingenstans.

Eller närmare bestämt från två av de många blinda fläckar som svenska förorter utgör i det litterära landskapet.

Hennes debutroman ”Ingenbarns­land” skildrar Miiras uppväxt, från lågstadiet till högstadiet, i just Gård­sten och Bergsjön under 1980-talet. Det är 332 sidor tung läsning, som trots inslag av drastisk humor och språklig lekfullhet drabbar hårt.