in Okategoriserade

”Mål för min längtan är jag”

I onsdags pratade psykoanalytikern Clarence Crafoord, filosofen Jeanette­ Emt och etnologen Jonas Frykman Stadsbiblioteket i Malmö om drömmen om att bli någon annan. Jag skriver om det i Sydsvenskan idag, med citat från gamla romare och allt.

”’Mål för min längtan är jag’, ojar sig Narcissus i Ovidius tappning, olyckligt förälskad i sig själv. Myten ekar i föreställningen om att förverkligas, och paradoxalt nog förvandlas, till ett enhetligt och sant jag, bortom spel och masker. Frågan är om inte förälskelsen i jaget är och kommer att förbli olycklig.”

Mer:

  • På temat förvandling och jaget rekommenderar jag dokumentären ”Ångrarna” om två män som byter kön och sedan ångrar sig. Filmen har haft premiär i Stockholm och visas på Doc Lounge i Lund den 20 april.