in Fokus, Intervju, Kultur, Litteratur, Sydsvenskan

New York City

I månadsskiftet oktober-november åkte jag och fotografen Åsa Wallin till New York för bland annat tre större intervjuer.

Siri Hustvedt
Vi träffade Siri Hustvedt i hennes hem i Brooklyn där hon bor med maken Paul Auster. Hennes senaste bok ”Den skakande kvinnan” gavs nyligen ut på svenska på Norstedts. Intervjun publicerades i Fokus #44-2010. Finns även att läsa på nätet. En längre version kommer att publiceras i Modern Psykologi i vinter.

Colum McCann
Colum McCann vann National Book Award 2009 med boken ”Let the great world spinn”. Den kommer på svenska nu i höst under titeln ”Världens väldighet” på Lindqvist publishing. Vi träffade honom i Manhattans finansdistrikt och åt club sandwich på en restaurang som förekommer i boken. Därefter tog vi tunnelbanan till Hunter College där han undervisar i kreativt skrivande. Intervjun kommer att publiceras i Sydsvenskan framöver. Edit: läs den här.

Mary Ellen Mark
Legendariska fotografen Mary Ellen Mark. Vi träffade henne och hennes man, dokumentärfilmaren Martin Bell, i deras gemensamma studio mitt i Soho för ett långt samtal om bland annat deras långa projekt tillsammans att skildra Erin ”Tiny” Blackwells liv, från prostituerad tonåring till kämpade mamma. De båda jobbar nu med filmen ”Erin”, en uppföljare till den Oscarsnominerade dokumentären ”Streetwise” från 1984. (Intervjun har inte publicerats någonstans ännu. Intresserade redaktörer får gärna höra av sig.)