in Intervju, Konst, Kultur, Samhälle, TT Spektra

Ai Weiwei på Louisiana

Arvid Jurjaks, frilansjournalist i MalmöI fredags var det vernissage för Louisianas utställning med Ai Weiwei. Jag var där tidigare under veckan och pratade med curatorn Anders Kold för TT Spektras räkning. Någon intervju med Ai Weiwei blev det dock inte, trots att han börjat trotsa den kinesiska regimens förbud mot att uttala sig i media. Däremot fick jag ett samtal med den svenske konstnären Torsten Jurell, som vid flera tillfällen bott och verkat i Kina.

Artikeln publicerades bland annat i Dagens Nyheter.

”[—]

Ursprungligen var det tänkt att Ai Weiwei skulle göra nya verk till utställningen. Sedan myndigheterna stärkt sitt grepp kring konstnären har Louisiana har varit hänvisade till befintliga verk. Men Ai Weiweis försvinnande i april höll på att stjälpa museets planer helt.

– Ingen visste var han befann sig. Han kunde lika gärna ha blivit avrättad, eller deporterad till Gobiöknen. Men vi bestämde oss för att bästa sättet att ställa oss solidariska med honom var att visa hans konst, säger Anders Kold.

Händelseutvecklingen det senaste halvåret har gjort museet försiktiga. För att inte förvärra situationen har de bland annat hållit låg profil i kommunikationen med Ai Weiwei och hans studio.

– Vissa stunder har jag funderat på om det är en nekrolog jag producerar, säger Anders Kold.

[—]