in Kultur, Litteratur, Reportage, Sydsvenskan

Hjalmar Söderberg

Förlaget Lind & Co börjar i vår ger ut Hjalmar Söderbergs samlade verk. Satsningen startar med ”Förvillelser” och ”Den allvarsamma leken”. I söndags publicerade Sydsvenskan mitt reportage om Söderbergs författarskap, som fortfarande anses modernt och spänstigt.

I reportaget hörs bland annat Per Hagman, Kerstin Ekman och Gun-Britt Sundström. Läs det här.

Författaren Per Hagman läste ”Den allvarsamma leken” under början av 1990-talet, i samma veva som han själv slog igenom med debutromanen ”Cigarett”. Sedan dess har han gett ut ytterligare fem romaner, samt både dikter och noveller.

De kringflackande karaktärerna i hans berättelser, samt de svåra kärleksrelationerna, har gjort att Per Hagman ibland har jämförts med Hjalmar Söderbergs dandyism och samröre med den svenska flanörtraditionen.

I en mejlväxling med Sydsvenskan medger Per Hagman att han kan förstå jämförelserna, även om han aldrig medvetet inspirerats av Söderberg,

”Kärlek med förhinder, olika socialgrupper som möts, klassresor uppåt och neråt, vemodet, ja, jo, kanske finns det några likheter”, skriver Per Hagman och fortsätter:

”Söderberg kan väl sägas skriva en hel del om utanförskap och hjärta och smärta på fullaste allvar, men placerat i vad vissa kallar för ytliga miljöer. Det har ju jag också anklagats för, men Söderberg visar ju att stora frågor och känslor inte per automatik måste förläggas till litterära konsensus-miljöer för att ha existensberättigande.”